top of page

EXCLUSIV: GEORGE BOROI, preşedintele CSA ”Steaua București”, amintiri din cariera de atlet. Cum vede


Preşedinte al celui mai mare club sportiv din România şi ambasador al Sportului pentru toţi, colonelul George Boroi a fost el însuşi un sportiv de succes. La 16 ani s-a apucat de atletism, alergarea peste garduri, disciplina prin care a reuşit să aducă Romaniei recunoaşterea internaţională. Povestea atletului George Boroi şi apoi a preşedintelui de club, poate constitui, fără doar şi poate, un exemplu pentru tinerele generaţii.

"Am ales atletismul pentru că simţeam nevoia unei competiţii"

Adolescentul George Boroi, când nu îmbraca ţinuta militară, era în echipament sportiv şi se antrena din greu pentru ceea ce dorea să devină: un atlet respectat. Plecat de acasă la vârsta de 14 ani, pentru că alesese să studieze la Liceul Militar ”Tudor Vladimirescu”, George Boroi a simţit tot timpul o atracţie deosebita spre competiţie şi a reuşit să o împlinească prin atletism. "Aveam 16 ani neîmpiniţi când m-am dus prima oara pe un stadion de atletism. Întâmplarea a făcut ca cel care era acolo să fi practicat gardurile, alergarea peste garduri. M-a supus unui test rapid pe care, întâmplător sau nu, am reuşit să-l trec, şi din momentul acela, viaţa mea s-a schimbat. (...) Din singura dorinţă pe care o aveam când m-am dus spre cariera militară, de a scoate bastonul de mareşal şi a merge cu el mai departe, am găsit şi plăcerea de a face un sport. (...)Vorbim de anii 79-80, am optat către atletism pentru că simţeam nevoia unei competiţii”. La început, nu ştia ca aceasta plăcere se va transforma într-un lucru extrem de serios şi că va face performanţa. Iar drumul spre ea a fost pavat cu multă muncă şi resposabilitate. Elev de liceu militar, efortul de a face faţă orelor de antrenamente era dublat de programul strict din sistem.

"Să nu vă gândiţi acum că într-un liceu militar ai un program atât de lejer şi că poţi să te gândeşti doar la performanţă. Nu, programul era riguros cu deşteptarea la 5 dimineaţa, cu servicii, cu planton, iar antrenamentele erau după-amiaza la 13.30."

Iar când îşi aminteşte de distracţia acelor ani, care rămânea de cele mai multe ori pe ultimul loc, acum, preşedintele CSA Steaua Bucureşti, George Boroi ne povesteşte cu zâmbetul pe buze.

" (...) Seri de final de săptămână la discoteca, destul de greu. Poate doar în cantonament la Poiana Brașov mai găseai pe ici pe colo vreuna deschisă. Erau două – se numeau Bradu şi Violeta. (...)Să nu crezi că la ora 19 mai găsea vreun boutique deschis; şi alimentara se închidea. "

"Nu am folosit sportul pentru a păcali cariera militară, ci m-am dedicat lui întru totul"

Dar nu regretă nimic. Dorinţa de a da totul atletismului a fost la actualul comandant George Boroi mai presus decât orice. Aşa se explică de ce, a rămas vreme de aproape 23 de ani deţinătorul unui record naţional neegalat nici până azi. George Boroi a scos un timp de 13,34 de secunde la 110 m garduri.

"Am vrut să fac lucrurile serios. Nu am folosit sportul pentru a păcăli carierea militară pe care o alesesem, ci m-am dedicat întru totul. A devenit o pasiune şi un lucru care mi-a marcat existenţa, dorinţa de a face mare performanţă. (...) Aveam un mare antrenor, care mi-a spus un lucru simplu: «dacă vrei să faci mare performanţă supune-te efortului, treci peste bariere, este greu, dar mergi mai departe». Nici măcar performanţă obţinută în semifinale la Atlanta, accidentat destul de grav nu a mai obţinut-o nimeni. Nici măcar rezultatul din ultima cursă, atunci când m-am retras din activitate, nu a fost egalat." " Dacă te visezi pe locul întâi şi când îţi cântă imnul, eşti deja campion"

În 1994 la Campionatul european de atletism în sala, care s-a ţinut la Paris, atletul George Boroi a obţinut medalia de argint, devenind astfel al doilea cel mai bun alergător la 60 m garduri din Europa. De asemenea, a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, cea de la Barcelona (1992) şi cea de la Atlanta (1996). Când a venit vorba de retragerea din sportul care i-a fost atât de drag, deşi era tânăr, George Boroi înţelesese foarte bine un lucru...

"Este bine să renunţi la performanţă atunci când vine timpul, să nu te agăţi în disperare, ca lumea să te ţină minte ca o valoare. Dacă nu, din liderul de generaţie, (...) rişti să te confunzi cu marea majoritate."

Iniţial nu a vrut să stea departe de atletism, avea în el credinţă că va putea duce mai departe prin elevii săi dorinţa personală de performanţă. Dar după o perioada scurtă de antrenorat, la 32 de ani, antrenorul George Boroi a înţeles că exemplul personal nu era suficient şi a preferat să se retragă. Acum, peste ani în calitate de preşedinte al celui mai mare club sportiv din România, colonelul George Boroi vorbeşte cu plăcere despre cum trebuie să se simtă performanţa:

"Dorinţa de a obţine marea performanţă ţine de eul fiecăruia. Dacă tu începi să simţi şi să te vezi în perspectivă şi te visezi că poţi să fii un campion, pe locul întâi, şi să îți cânte imnul atunci o să faci o mare performanţă. Însă, dacă te duci la antrenament, dar nu vei fi prezent decât fizic, este timp pierdut."

" Tinerii au nevoie de modele în orice ramură sportivă" Iar în calitatea sa de ambasador al "Sportului pentru toţi", comandantul George Boroi vorbeşte cu regret despre lispa de interes a tinerei generaţii faţă de sport provocată, într-un fel sau altul, de lipsă de modele care să stimuleze şi să atragă copiii spre mişcare.

"Este vorba de valoarea performanţei pe fiecare ramură sportivă. Dacă nu vei avea modele în fiecare ramură de sport, va fi greu să îl iei pe copilul, pe care tatăl l-a luat de mână de mic şi l-a dus la fotbal şi să-l îndrepţi şi spre alt sport. Deci obligaţia noastră, a CSA ”Steaua București” – care are nu numai grupe de copii şi juniori la fotbal – e să îi atragă pe copii şi la alte forme de sport. Avem mai multe proiecte care se adresează copiilor: «Țară, țară, vrem campioane!» – în cadrul căruia sunt legitimate 30 de mici gimnaste pe care le susținem începând de la cazare, masă, școală, antrenamente; avem Programul «Talentul este cheia!», care se adresează copiilor care vor să facă handbal. De asemenea, avem programe de inițiere la atletism, înot, judo, kempo, echitație, haltere, scrimă, tenis, box, fotbal. Clubul Sportiv al Armatei ”Steaua București” are o întreagă ofertă pentru copiii care vor să facă sport de înaltă performanță. Iar părinților le transmit că acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care îl pot face pentru copiii lor – să îi aducă la sport. Pentru că sportul înseamnă sănătate!”

bottom of page