top of page

Fetele de la judo: povestea unor campioane necunoscute care au dus România pe cele mai înalte culmi.

Ana Maria Huţanu (18 ani), Marin Lidia (16 ani), Maria Dumitru (14 ani) şi Lavinia Ionescu (13 ani) sunt numele a 4 dintre cele mai bune judoka pe care România la are. Campioane mondiale, balcanice, europene şi naţionale, fetele nu s-au plâns niciodată de duritatea acestui sport, din contră au strâns din dinţi şi au demonstrat că sunt cele mai bune din lume. "Pregătirea pentru campionate înseamnă multă muncă şi seriozitate"

Le-am întâlnit pe cele patru fete în sala de antrenament a CSS 1 Bucureşti. Îmbrăcate în kimono alb, cu părul strâns la spate şi centura legată la brâu, într-o secundă, fetele au fost gata să ne arate ce ştiu ele mai bine. Prizele şi strânsorile prin carei îşi pun adversarul la pământ şi care le aduc de fiecare dată victoria. O victoria muncită luni de zile în sală alături de profesorul Aurel Bârcă, la rândul său campion şi deţinător al centurii negre la judo, fost component al lotului naţional. Ana Maria Huţanu are acum 18 ani şi a păşit prima dată în sala de antrenament la 10 ani. După mii de ore de antrenamente au venit şi rezultatele. Ana Maria este campioană Balcanică în 2015 la judo, iar anul trecut a fost campioană naţională la seniori şi vicecampioană naţională la juniori.

"Eram în clasa a IV-a, a început ca o joacă, făceam 3 antrenamente pe săptămână. Acum 4 sau 5 ani a început cu adevărat judo pentru mine şi am aflat şi eu de competiti internaţionale şi europene. Domnul profesor a avut încredere în mine şi a spus că am anumite calităţi şi că trebuie să le dezvolt. Practic fiecare antrenament pe care îl fac este pentru următoarea competiţie. La fiecare antrenament trebuie să corectez ce nu fac bine şi să ajung cât mai sus." Lidia Marin (16 ani) vicecampioană europeană şi medaliată cu broz la campionatele modiale de cadete în 2015 la categoria 40kg. Campioana noastră promite că performnatele ei nu se vor opri doar aici... "Anul trecut am ocupat locul al -II-lea la europene şi 4 cupe europene la Cupele Europene, locul al -III-lea la naţionale la categoria 18 şi locul al- III-lea la naţionale la 21".România se mai mândreşte şi cu alte două fete excepţionale, Maria Dumitru de doar 14 ani care face judo de la 7 ani şi Lavinia Ionescu de 13 ani, care a păşit pe tatami pentru prima dată când avea doar 5 ani. Care a fost ultimul titlu câştigat? Maria Dumitru: "Campioană naţională, în 2015 şi locul al-III-lea la Balcaniadă, iar anul trecut tot campioană naţională" la categoria 48 kg". Lavinia Ionescu: " Care a fost ultimul titlu câştigat? Cel de campioană naţională, dar mai sunt şi campioană naţională la vârsta mea şi vicecampioană la Balcaniadă."

" Când îţi cântă imnul este cel mai frumos sentiment. "

Toate orele grele de antrenamente, vânătăile şi sacrificiile sunt date uitării atunci când fetele urcă pe podium.

" Când eşti pe podium şi îţi cântă imnul este cel mai frumos sentiment. Când eşti acolo sus şi ştii că tot ce ai muncit nu este degeaba." "Încercăm să îmbinam şcoala cu antrenamentele şi distracţia"

Dar performanţa se obţine greu şi nu de puţine ori fetele au fost nevoite să renunţe la distracţia specifică vârstei pentru a-şi face antrenamentele. Dar pentru ele nimic nu este greu, mai ales când au şi un ţel bine stabilit. Toate vor să ajungă asemeni campioanei olimpice Alina Dumitru.

Ana Maria: (acest lucru se întâmplă în cantonament) "Ziua avem 2 antrenamente şi seara de la ora 20 până la 22 depinde de cât de mult am muncit la antrenament ne lasa să ne jucăm biliard, remi sau să stăm cu toţi împreună. Noi suntem oricum ca o familie, suntem toţi foarte uniţi şi ne ajutăm unul pe altul pentru că sunt şi copii mai mici. Încercăm să ne ajutăm toate ca nişte surori." Maria Dumitru: "Duminca seară ne strângem toţi într-o cameră şi ne jucăm sau povestim, suntem ca o familie."

Sunt multe de spus despre performanţele elevelor antrenate de dl. Aurel Bârcă la CSS 1 Bucureşti şi promitem că vom reveni cu noi informaţii.

bottom of page