top of page

The Benchwarmers - varianta romaneasca


Fosta glorie rapidista Viorel Kraus il sprijina pe fiul sau intr-un proiect indraznet: echipa VK SOCCER a promovat din L5 in L4 cu un lot format din rezerve si copii nevoiasi.

Fiul fostului rapidist, Viorel Kraus jr., nu s-a uitat in urma si a continuat o idee nobila pornita in SUA, in postura de voluntar: aduna pusti cu probleme sociale pe care ii educa si-i antreneaza.

In urma cu doi ani renunta la ''visul american'' si se intorcea in tara. Lasa in urma un proiect pornit acum doua decenii. Viorel Kraus jr., fiul fostei glorii giulestene, a ''inventat'' fotbalul in Arizona: ''A pus pe picioare in SUA o scoala de fotbal: <<V.K. SOCCER>>. Si acest lucru intr-un loc in care abia daca gasesti un teren sau doua, interesul e minim.'', povesteste tatal antrenorului.

Dupa 20 de ani in SUA, lui ''Vivi'' i-a iesit in cale destinul, pe nume Gabriela Popescu, o fosta colega din scoala primara: ''Ne-am intalnit in Arizona, am vazut cu ce se ocupa si m-0am gandit ca ar putea lua amploare si in tara un astfel de proiect'', povesteste ''doamna Gabi'', cum e strigata de copii si care in prezent se ocupa de echipa de fete. Kraus a renuntat la tot ce cladise peste Ocean si a revenit in tara pentru jumatate de an, vizita ce avea sa se prelungeasca pe termen nelimitat.

Cand viata bate filmul

Proiect luat de la 0, pe modelul unei comedii de succes care debuta in urma cu 8 ani in cinematografele din State, ''The Benchwarmers''-''Rezervele'': ''Ideea a fost putin diferita de ce faceam in SUA. Aici am cules jucatori, de la diferite cluburi, cum ar fi Steaua sau Dinamo, care nu prindeau echipa. Si pentru ca fiind tineri au nevoie de joc, am decis sa fac un fel de program de reintroducere in sistem. Am inscris echipa in L5 si in primul an am promovat.'', spune Kraus.

Misiune umanitara

Formatia de L4 nu are la baza numai rezerve, se focuseaza si pe cazuri sociale: ''Strangem copii care se confrunta cu probleme socio-economice, ii reintegram in urma abandonului scolar si ii reeducam. Cu cativa dintre ei am inceput chiar de la a-i invata cum se saluta si am reusit sa ajungem la o performanta, in conditiile in care la Liga a 5-a media de varsta e in jur de 28 de ani si noi promovam cu adolescenti.'', explica Kraus jr.

Psiholog, ''echipa secunda'' si grupa de fete

Daca ne mira conditiile slabe ale unor formatii din primul esalon, Kraus isi imparte timpul in doua locuri pentru a le asigura un mediu performant elevilor sai: ''Antrenamentele cu echipa mare se fac aproape de centrul Capitalei, pe stadionul Vointa. Am pornit inca un proiect in Mogosoaia, exclusiv pentru copii cu probleme sociale, doi dintre acestia chiar promovati la prima echipa. Acolo nu avem sprijin, toate conditiile sunt asigurate de noi, dar ne face placere sa lucram cu copiii. Avem doua grupe mici, de fete si baieti, si inca una de pusti de la 14 la 18 ani. Proiectul e inceput de curand, avem diferiti profesori de la UNEFS care ne ajuta, psiholog, pedagogi, totul din pasiune, voluntariat.''

<<Ne ocupa tot timpul si suntem mai mereu pe drumuri, dar ne place. Lumea ne-a sprijinit intotdeauna, dar in mare parte ne descurcam singuri.''>> Viorel Kraus jr, antrenor VK SOCCER

''Pe ea o cheama Marian!''

Ca sa mai dam o raita prin cinematografia anului 2006, la VK exista o alta poveste desprinsa dintr-o ecranizare. In filmul ''She's the man'', Amanda Baynes se tunde scurt si ii ia locul fratelui sau geaman in echipa de fotbal a liceului:''Avem o fata pe care o cheama Marian (rade), baietii inca o striga asa cel putin. S-a tuns scurt si s-a prezentat intr-o zi la antrenament si a zis ca numele ei e Marian. Are 12 ani si joaca mai bine ca baietii, asa ca era greu sa ne dam seama. Jucatorii au parat-o si a inceput sa planga, tremura toata ca o dam afara, nu intelegea ca avem si program de fete. Gheorghe Marimar o cheama de fapt si vrem sa o inscriem la Vointa!'', povesteste Gabi Popescu.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page