top of page
Search
Writer's pictureViorel Kraus

O LECȚIE ÎN LIPSA DE FAIR-PLAY


Pe un teren de fotbal, acolo unde pasiunea și talentul ar trebui să domine, duminică 12 mai 2024, s-a desfășurat un meci care a lăsat în urmă mai mult decât urmele ghetelor pe suprafața de joc. Echipa grupei de 2009 a clubului V.K. SOCCER s-a confruntat cu rivalii de la FCSB într-un joc care a testat la maxim limitele spiritului sportiv.


Agresivitate vs. Combativitate


Ce a transformat acest meci într-un punct de discuție nu a fost scorul final, ci modul în care s-a ajuns la el. Jucătorii FCSB au adoptat o abordare agresivă, încălcând regulile nescrise ale fair play-ului. Antrenorul echipei FCSB nu a condamnat nici măcar o singură data modul în care se comportau jucătorii săi. Iar arbitrajul... Arbitrajul, în loc să fie balanța dreptății, a reușit să încline cântarul în favoarea celor care au confundat terenul de joc cu un ring de box.


Patru cazuri, o problemă


De patru ori, jucătorii V.K. SOCCER au fost nevoiți să părăsească terenul, loviți atât de dur încât a fost necesară intervenția asistentului medical. La două din aceste situații, arbitrul nici nu a fluierat imediat, ci numai după ce a realizat din reacția suporterilor V.K. SOCCER că faultul a fost serios și apoi a văzut jucătorul nostru întins pe teren, suferind cu durere. Aceste incidente nu sunt doar cifre într-un raport post-meci, ci sunt semnale de alarmă care arată că agresivitatea în fotbalul juvenil poate avea consecințe serioase.


Ultimul act de nedreptate


Cu doar patru minute înainte de final, un atacant al FCSB, în drumul spre poartă, a lovit cu cotul în barbă fundașul care îl atacase -- comițând astfel un fault evident -- însă golul marcat în urma acestei infracțiuni a fost considerat valabil. Acest moment a fost nu doar un fault fizic, ci și unul moral, care a înclinat balanța în mod intenționat în favoarea uneia dintre echipe și a pus, astfel, sub semnul întrebării integritatea sportului pe care îl iubim.


Consecințele unui joc agresiv


Acest meci adaugă o nouă evidență la dilema dezvoltării fotbalului românesc: “De ce nu reușesc să se impună la nivel competitiv tinerii jucători talentați din România?”. Răspunsuri sunt multe, dar unul din ele vine -- în mod clar! -- din atmosfera toxică creată de unii antrenori, care, prin promovarea unui joc agresiv, nu doar că descurajează tineri talentați din echipele adverse, dar le arată chiar și multora din proprii lor elevi că victoria obținută prin mijloace necinstite nu merită efortul.


Lecția de învățat


Este esențial să distingem între combativitatea care încurajează sportivitatea și agresivitatea care o subminează. Antrenorii, conducătorii, arbitrii și toți cei implicați în formarea viitorilor fotbaliști trebuie să înțeleagă că adevărata victorie nu se măsoară în goluri, ci în respectul față de joc și adversar. Nicio echipă de top la care unii din acești copii vor putea ajunge la probe nu va aprecia să vadă modul în care ei se concentrează pe atacul la adversar mai mult decât pe atacul la minge. Absolut toate regulamentele pe care se bazează fotbalul -- atât la nivel mondial, cât și național! -- susțin și promovează ideea că în competiții trebuie să câștige cel mai bun, nu cel mai dur.

În concluzie, este vital să recunoaștem și să acceptăm faptul că fotbalul este mai mult decât un sport; este o lecție de viață, unde valorile învățate pe teren se reflectă în societate. Să sperăm că acest meci va servi drept un apel la acțiune pentru a proteja integritatea fotbalului și pentru a asigura că fiecare copil are șansa să joace într-un mediu care promovează nu doar abilitățile fizice, ci și pe cele morale.


145 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page