top of page

Povestea vieţii lui Viorel Kraus 20 de ani ai "visului american" devin realitate la Mogoşo


  • DEZVALUIRI

Destinul? Poate o fi scris în stele, poate nu. Dar sigur, e în deciziile noastre

Încep cu el. Privită peste umăr, un pic în urmă – afli povestea ieșită din comun a vieţii lui Viorel Kraus, în locurile pe unde a trecut. De la copilăria și adolescenţa din București – la tinereţea petrecută pe coasta de vest a Americii, în Phoenix, capitala statului Arizona. În vecinătatea Californiei însorite, cu legendarele ei metropole San Diego, Los Angeles ori citadela distracţiei lumii - Las Vegas, din Nevada. A trăit acolo 20 de ani. N-a fost aventura ieftină a unui excentric sau răzvrătit rebel. Ci suma unui mod de viaţă generos, sensibil, cu bucuria preţuirii oamenilor.

E cert că lui Viorel, Gabrielei și Ștefanei ursitoarele le-au șoptit, în parte: “Destinul tău va fi ceea ce alegi tu să fie”. Un alt lucru, însă, e limpede: sub semnul ăsta a început povestea exemplară a soartei lor, ca destin construit. Au răsturnat prejudecăţi. Apoi, le-au oferit celor aflaţi în primejdia unei existenţe rătăcite un modelul moral, de educaţie, mărinimie și respect.

“Visul american”, îndeplinit acasă

Putea Viorel să rateze cei 20 de ani trăiţi în State? Firește. Ca în orice altă tentativă de viaţă. Dar, n-a fost cazul. Nu era el omul ăla. A muncit în Phoenix, Arizona - ţinutul Marelui Canion. A avut reușite remarcabile, a trăit fără grija zilei de mâine.

Totuși, după atâţia ani pe pământ american - el s-a oprit la Mogoșoaia.

Prezentul cu prieteni, de-o viaţă

Există și oameni care îţi hotărăsc destinul? Nu numai zânele, de la sorocul vieţii? Răspunsul e: da. Există. Acolo, la Mogoșoaia, i-am cunoscut: Gabriela și Viorel. Gabi și Vivi - așa le spun prietenii, sunt foști colegi de bancă, de la Liceul “Ion Neculce”, București. De un an, li s-a alăturat Ștefana. Toţi trei au decis să le ursească, din mers, prezentul unor copii din Ilfov, aflaţi în pericol. Gata-gata să se piardă de școală, omenie, familie sau societate.

Cu dolari? Nu. Mai bine aici - voluntari

Vi se poate părea ciudat, dar la Mogoșoaia, Viorel Kraus își pune în fapte pasiunile neîmplinite, de peste Ocean. Împreună cu Gabriela muncesc aici, într-un fel absolut aparte. Surprinzător, e puţin spus. Pur și simplu, fac voluntariat. Greu de crezut, dar asta e.

Cine sunt Gabriela și Ștefana?

Gabriela Popescu e avocat, specializat în trasporturi rutiere, inclusiv a Zonei Metropolitane București - Ilfov. Câte procese a câștigat, până acum? Mai toate. La Mogoșoaia se ocupă de programele de voluntariat, pentru elevii care vor să facă sport, dar numai condiţionaţi de prezenţa școlară și de note. E vicepreședinte și director de relaţii publice al clubului de fotbal „VK Soccer”, București. Are o fiică, de aproape 15 ani, Beatrice. Face sport, polo pe apă, la CS Școlar nr. 1 și la echipa de senioare „Steaua Karma”.

Ștefana Mireţ e responsabila relaţiilor publice a primăriei Mogoșoaia. E președintele Asociaţiei „Manieres”, ONG înfiinţată în 2010, cu 20 de voluntari, catalogaţi drept „talentaţi, frumoși, entuziaști, plini de energie și... bune maniere”. Ţinte? Emanciparea copiilor și elevilor, prin ateliere de dezvoltare socială și obţinere de fonduri pentru copiii instituţionalizaţi.

Dar Viorel Kraus?

„Sunt un român de origine, din București”, spune el cu un timbru baritonal plăcut al vocii, articulând frumos cuvintele. Îl asculţi cu plăcere, la fel ca tinerii din Mogoșoaia cărora le face educaţie, îi învaţă sport, fair-play și regulile comportamentului civilizat. Are 44 de ani. Tatăl lui este tot Viorel Kraus, dar senior. E fosta glorie a Rapidului, coleg al celebrilor Dobrin și Ozon.

Tânărul Viorel Kraus a fost și el jucător de fotbal la Rapid, la Sportul Studenţesc și antrenor. Asta e marea pasiune a veieţii lui. În 1991, avea 21 de ani și era student. Atunci a plecat din România, în SUA. A crezut că acolo totul o să fie mai interesant, mai ales ca sportiv, iar laurii vor veni cu mai multă fală. N-a fost să fie așa. Pentru că...

...fotbalul american e de neclintit

Preferinţa americanilor pentru sportul lor naţional lor e prea puternică, să-i poată face loc celui european, care e zero la ei. „Acolo, practic, mi-am schimbat viaţa. Din cea activă și pasionantă în fotbal am început un trai normal, ca manager în vânzări”, mărturisește el. A teminat facultatea, cu o diplomă în management și marketing la „Phoenix College”.

Succese și recorduri

Nu s-a putut lăsa totuși de împătimirea lui și a deschis o Școală de Fotbal „World Soccer School”, în 1997, ca antrenor. („Soccer” în traducere, înseamnă fotbal). Și totul s-a schimbat, pentru Viorel Kraus jr. Reușitele au fost însemnate, dar fără faima dorită. Școala era destinată exclusiv copiilor și juniorilor. Cu echipa liceului „Chapparral High School”, din orașul Scottsdale, Arizona, a obţinut două recorduri naţionale: în sezoanele din 2007 și 2010.

Campion cu propriul său club

Apoi, Vivi a reușit să-și deschidă propriul club de fotbal. S-a numit „Inter Club Fotbal” („InterFC”). A reușit să câștige cu echipa lui Campionatul statului Arizona. Ultima oară a reeditat acest succes, în vara lui 2011.

În acel an s-a decis, spune el, „că ar fi o idee bună să mă întorc în România”. Sau s-a lăsat convins de asta. Cum și de cine?

Intră în scenă Gabriela Popescu

Motivul și decizia întoarcerii acasă a lui Viorel Kraus ţin de prietenia lor, de-o viaţă. Ca avocat, Gabi a fost invitată de un client la un Târg anual important, pentru aparatură de telecomunicaţii - „NAB SHOW”- organizat la Las Vegas, în aprilie 2011. Au vorbit pe facebook.

Și-au dat întâlnire pe Aeroportul din Arizona. Însă, avionul a avut întârziere. El a așteptat-o peste o oră. S-a temut de 1 Aprilie, păcăleala tradiţională. Apoi s-au revăzut. Foștii colegi de bancă au desfăcut cu nostalgie nodul amintirilor.

Epilog de etapă

Avocat, cu darul convingerii, Gabi a pledat cauza revenirii lui Vivi, acasă. Și a insistat că poate să-și împlinească pasiunea și în România. Că și copiii de aici iubesc fotbalul, că au acea fibră nativă, împreună cu determinarea de a face bine acest sport. Sunt înzestraţi. Bat mingea pe stradă, în curţi, oriunde. „Poate nu sunt tot atât de bine educaţi ca alţii, dar iată, asta e ceea ce putem face noi. Și totul ar putea fi un proiect de succees”, a susţinut ea.

Între timp părinţii lui de aici au rugat-o să îl convingă să vină acasă, măcar în vizită, în vacanţă, o lună, două. Visul lor era să serbeze Crăciunul anului 2011 împreună.

Cum, necum, Vivi și-a luat bilet pentru ţară. Și de-atunci, asta a fost.

Așa a luat fiinţă „VK Soccer”

La sfârșitul lui ianuarie 2012 - a fost momentul în care Gabi și Vivi au creat Clubul de Fotbal „VK Soccer”. Club cu care au jucat doar meciuri amicale, până la sfârșitul primului sezon, în septembrie 2012. Atunci au decis să se înscrie oficial în Liga a V-a, fiind prima treaptă, la care aveau acces.

Educaţie și responsabilitate școlară prin sport

Cei doi au cunoscut-o pe Ștefana Mireţ, la prima ediţie a „Cupei Regelui”.

Au legat un parteneriat între Asociaţia „Maniere” și „VK Soccer”. Au realizat împreună că sportul este o bază educaţională solidă pentru copii, cât și socială. Au condiţionat apetitul tinerilor pentru sport, de rezultatele bune la învăţătură.

Iar la Mogoșoaia, abandonul școlar s-a diminuat vizibil. Condiţia de bază a fost: „V-a plăcut, ați fost la primul antrenament, acum obligaţia voastră e aceea de a vă reîntoarce la școală, cei care aţi părăsit-o”.

În plus, dacă nu respectă un set de reguli clare de comportament în societate, n-au ce căuta la antrenamente. Acum, jucătorii de acolo sunt mai mult decât o echipă.

Șansa de a schimba destine

Efectele a ceea ce întreprind Vivi, Gabi și Ștefana sunt extraordinare. Ei sunt oameni care schimbă destine. Pe urmă, atât de puţini oameni își doresc în ziua de azi să facă lucruri asemănătoare. Mulţi dintre acești copii pot fi sortiţi pieirii, din punct de vedere social. Există primejdia ca fără astfel de iniţiative să îngroașe rândurile celor din penitenciare sau școli de corecţie. Practic, o mână întinsă către ei, le redă perspectiva unui destin nou.

Vom reveni la Mogoșoaia. Cu mare drag. În plus, multe lucruri au rămas nespuse...

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page