Cheia răspunsului corect se află în contextul exact al fiecărei situații. Pentru a stabili acest context, trebuie să ne punem unele întrebări de genul:
- 'Meciul este unul oficial sau amical?'...
- 'Cât de importantă este competiția?'...
- 'Pe ce loc se află echipa/echipele în clasament?'...
și multe altele de acest fel.
Personal, cred că prima întrebare care trebuie pusă pentru a ne stabili contextul corect pentru acest subiect este următoarea: Este vorba de o competiție de copii, sau de adulți?
De ce cred că aceasta este întrebarea primordială? Vă dau doar patru motive:
Copiii joacă fotbal din pură plăcere, se bucură de activitatea în sine și apreciază posibilitatea de a juca alături de colegi mai mult decât rezultatul meciului;
Pe când la meciurile de adulți rezultatul este perceput în raport cu scopurile bine definite și extrem de importante ale clubului (ex: promovare, calificare in play-off/finale, scăparea de la retrogradare, etc) , la copii meciurile sunt doar posibilități de a îi acomoda cu ideea de competiție, iar rezultatele -- victorii sau înfrângeri -- sunt doar posibilități oferite antrenorilor de a vedea unde se află echipa, ca grup și fiecare jucător, individual, raportat la planul de dezvoltare făcut pentru jucători/echipă/grupă.
Pentru copii, dezvoltarea lor trebuie urmărită îndeaproape iar ei trebuiesc priviți atât ca (A)jucători individuali, cât și ca (B)echipă. Copiii trebuie să fie formați și să se dezvolte corect pentru a înțelege ce înseamnă să devină membri ai unei echipe și cum să poată să funcționeze în mod eficient ca atare. Factorii care pot oferi o imagine corectă a acestei dezvoltări a copiilor nu au nimic de a face cu rezultatul meciului, ei fiind legați în mod direct de performanța în joc a (A)fiecărui jucător și (B)echipei, deoarece aceste aspecte pot fi controlate și dirijate pe viitor, nu rezultatul final al unui meci (surpiză, există și adversari pe teren!...);
Victoria, la fel ca și înfrîngerea, NU REPREZINTĂ măsura corectă a modului în care se dezvoltă o echipă de copii. Dezvoltarea copiilor este permanentă și continuă, deci nu poate fi raportată la un singur eveniment (victorie/înfrângere), deoarece copiii sunt în plină formare a calităților fotbalistice, pe când, la adulți, aceștia sunt selectați ca membri ai unei echipe tocmai deoarece ei sunt deja formați (se știe exact despre fiecare jucător adult ce post preferă, ce parte a terenului, cum/dacă bate cornere, etc) și antrenorii le cunosc deja calitățile existente.
În concluzie: Da, victoria este importantă, însă doar atunci când vorbim de echipe formate din jucători adulți. Dacă este vorba de o echipă formată din copii există atât de multe lucruri de luat în seamă și așa de multe detalii de considerat, încât nu există un răspuns simplu. Ca atare, atunci când vine vorba de copii am de spus doar un lucru:
'Vă rog, lăsați copiii să se bucure de fotbal -- indiferent de rezultat!'
Comentarios