Dacă ați urmărit meciurile de fotbal transmise recent, sunt sigur că sunteți de acord că un lucru a fost demonstrat foarte, foarte clar:
Fotbalul ESTE un sport de echipă!
Dați-mi voie să recapitulez aici din evenimentele recente, pentru acei dintre dumneavoastră care nu au avut posibilitatea să vadă meciurile.
În Liga Campionilor, echipa de superstaruri a PSG a pierdut un meci în Liga Campionilor în doar 30 de minut -- după ce mai și conducea cu două goluri, iar lotul foarte valoros al lui Manchester United -- din care a făcut parte și Cristiano Ronaldo! -- a fost de asemenea eliminat fără să pună mari probleme adversarilor. Ambele echipe -- PSG și Man U -- aveau pe foaia de joc jucători mai buni decât ai respectivilor adversari -- o combinație admirabilă de talent, valoare și statut de star.
Iar în ceea ce privește meciul amical al naționalei României cu Grecia, putem chiar spune că s-ar fi putut să iasă chiar mai rău decât o înfrângere acasă cu 1 - 0, iar în cel cu Israel egalul a fost chiar de preferat -- cu toate că România a condus cu 2 - 0 la pauză...
În toate situațiile menționate mai sus, a fost clar că echipelor învinse le-a lipsit ceva foarte important.
Le-a lipsit coeziunea și spiritul de echipă.
Cu jucători gesticulând unul la altul, fiecare încercând să iasă în evidență și acordând atenție scăzută a jocului defensiv, a fost clar că nu a existat o senzație de UNITATE pe teren.
Acel lucru care nu poate fi înlocuit de nici un fel de talent individual, oricât ar fi el de mare.
Acel lucru care nu poate fi cumpărat cu nici o sumă de bani.
Ca atare, nu trebuie să uităm niciodată că fotbalul este un sport de echipă.
Indiferent cât de bun este un jucător la nivel individual, el tot trebuie să funcționeze că o parte integrantă a echipei.
Trebuie să tragă din greu atunci când este nevoie de tras.
Chiar dacă e vorba de echipe de top din fotbalul mondial sau de echipa națională a României, văzând jocul lor poți realiza foarte clar că jucătorii, în afară de a fi talentați, ei trebuie de asemenea ca (1) să joace mereu cu ambiție, pregătiți să depună pe teren orice efort necesar și (2) să joace în armonie cu ceilalți membri ai echipei.
Deci...
Cum putem face să le reamintim jucătorilor, într-un mod sensibil, că trebuie să țină seama unii de alții și să lucreze împreună, ca o echipă, dacă vor să obțină rezultate de succes pe terenul de fotbal?
Bineînțeles, la antrenamente pot fi folosite exerciții care să încurajeze dezvoltarea jocului de echipă -- să ajute jucătorii să își caute permanent să își susțină coechipierii pe teren.
Cel mai important, însă, este să organizăm lotul de jucători în așa fel încât toți cei incluși în el să ajungă să se cunoască foarte bine, să se respecte îndeajuns de mult pentru a accepta realitatea faptului că niciun jucător individual nu poate ajunge cu adevărat jucător de succes decât dacă va avea capacitatea să își asigure întotdeauna, pe teren, sprijinul colegilor săi de echipă.
O echipă de fotbal poate fi considerată o echipă chiar și fără un anume jucător, pe când niciun jucător nu poate fi considerat cu adevărat jucător de fotbal dacă nu este parte dintr-o echipă.
Câteodată, pentru a vedea imaginea completă trebuie doar să căutăm să avem perspectiva corespunzătoare.
Comments